Plattform

PLATTFORM (revidert 2024)

Uke2-2024


Revidert grunnlag for aksjonen Sammen for lokalsykehusene


Sammen for lokalsykehusene ble stiftet i februar 2020 som et forsøk på å samle de ulike sykehusaksjonene i det nye fylket Innlandet. I stedet for å kjempe for seg for hvert vårt lokalsykehus mot hovedsykehusmodellen, vektla vi at vi alle hadde felles interesser i motstanden mot hovedsykehus og derfor burde stå sammen i en felles aksjon i stedet for 6 lokale aksjoner.


Det var 19 personer som skrev under oppropet fra Sammen for lokalsykehusene og aksjonens Facebookgruppe fikk raskt mange følgere – i dag er det 4 364.


Alle underskriverne er ikke lenger like aktive, men samtidig har det kommet til noen få nye støttespillere. Vi har fått økonomisk støtte fra MDG, SV, Rødt, LO i Vestoppland og privatpersoner.


Sammen for lokalsykehusene ble opprettet som en ad-hoq-aksjonopprinnelig initiert av enkeltpersoner fra ulike miljøer.Vi er ikke etablert som medlemsorganisasjon med vanligorganisasjonspraksis som feksvalg av styre på årsmøte. De aktive i aksjonen omtales likevel som styre og dette styret tar i fellesskap avgjørelser. Styret er til enhver tid åpent for nye støttespillere og engasjerte i saken. Omdenne organisasjonsformen blir endret vil avhenge av utviklingen i kampen mot Mjøssykehuset.


Aksjonen har fulgt prosessen fra idéfasen i Sykehuset Innlandet HF og til konseptfase 1 i Helse Sør-Øst RF nøye. Sommeren 2023 fattet styre i HSØ, med styreleders dobbeltstemme, å gå videre til konspetfase 2 med strukturalternativ Mjøs. Det  innebærer et hovedsykehus på Moelv. Å bygge videre på de eksisterende sykehusene, 0+-alternativet, ble valgt bort. Har vi da tapt kampen?


Det er absolutt ingen grunn til å pakke sammen motstanden ennå. Endelig vedtak om lån og byggestart er ikke fattet. Et særtrekk ved konseptfase 2 er at det nå skal utarbeides detaljerte planer med kostnadsramme for alle tiltak som ligger i Mjøs (Mjøssykehuset, Lillehammer, Elverum, Tynset, nytt LMS på Hadeland og styrking av LMS Valdres og LMS Gudbrandsdalen og styrking av alle DPS-ene). To forhold må ligge til grunn for å gå videre: Sykehuset Innlandet HF må han en sunn økonomi der de når budsjettmålene og strukturvalget Mjøs må være bærekraftig. Det er ingen grunn til å tro at de to kriteriene vil bli oppfylt da SI HF ikke når sine budsjettmål og antatt byggekostnad for Mjøssykehuset overskrider nåværende planleggingsramme.


I tillegg er strukturvalget i Innlandet underordnet Osloprosessen for et nytt sykehus på Gaustad. Vi vet at det ikke finnes nok midler i dag i HSØ til å realisere prosjektet. HSØ har innført stans for nye prosjekter for å finne kostnadsdekning for Gaustad og Aker Nye Sykehus.


Disse forholdene legges til grunn for at vi i Sammen for lokalsykehusene fortsetter vårt arbeid. Vi arbeider videre ut ifra disse momentene:

  • Helseforetaksmodellen bygger på en finansiering og organisering av sykehusene som medfører en uønsket nedskalering og sentralisering av spesialisthelsetjeneste.
  • Vi søker å stå sammen med andre helse- og sykehusaksjoner som protesterer mot modellen og den mangelfulle finansieringen og støtter alle initiativ som vil utvikle et alternativ til HF-modellen.
  • Mjøssykehusets realisering forutsetter samlokalisering av psykiatri og somatikk. Det finnes ingen faglige utredninger eller ROS-analyse som viser at dette er et faglig riktig grep. Det er utelukkende basert på økonomiske perspektiv. Vi ønsker å opprettholde de psykiatriske sykehusene på Reinsvoll og Sanderud.
  • Strukturvalget Mjøs er en politisk konstruert løsning på sentralisering i Innlandet som ikke er bærekraftig som følge av summen av de tiltakene som ligger i modellen. Vi ser det som vår oppgave å følge arbeidet i fase 2 nøye og vise hvordan denne helheten ikke blir bærekraftig og påpeke når det avvikes fra de vedtak som ble gjort i foretaksmøtet som  godkjente Mjøs eller når det fravikes fra de politiske kompromiss som lå til grunn for at et politisk flertall i fylkestinget godtok Mjøs.
  • Vi vil jobber for at alle de partiene i fylkestinget som har sagt seg uenig i strukturvalget, er seg sitt ansvar bevisst og opptrer samlet mot Mjøssykehuset når svakhetene i Mjøs blir avdekket.
  • Vår fremste oppgave vil fortsatt være å formidle kunnskap og være en motstemme i sosiale medier.


Utarbeidet og godkjent av styret, uke 2-2024


PLATTFORM (v/etablering)


Sykehuset Innlandet (SI) og Helse Sør-Øst (HSØ) har lenge hatt planer om å bygge et hovedsykehus. Det medfører en sentralisering vi er uenige i. De mener at det er for mange sykehus i Innlandet. Det er en påstand vi er uenige i. Støtte til prosjektet har de fått ved å akseptere at et nytt hovedsykehus skal bygges ved Mjøsbrua. Planen er at det meste av aktiviteten i eksisterende sykehus skal legges ned – det er utrolig nok akseptert av de fleste politikerne i Innlandet. Men det finner vi oss ikke i!


En viktig avklaring i prosessen for ny sykehusstruktur ble synlig da HSØ i begynnelsen av februar la fram sin virksomhetsplan for hva som skal bli igjen i eksisterende sykehus. Den viser i klartekst hvor galt målet om et hovedsykehus er. Kun ett av de nåværende akuttsykehusene overlever. Samlokalisering av somatikk og pykiatri ble stadfestet med full nedlegging av behandlingen på Sanderud og Reinsvoll.


Reaksjonene kom raskt da planene ble kjent med aksjoner for fortsatt akuttsykehus på Gjøvik, Lillehammer, Elverum og Reinsvoll. Flere av politikerne på Hamar ønsket at hovedsykehuset skal legges dit.


Realiseringen av målet om et hovedsykehus vil bety at det blir færre sykehussenger fram til 2040. Pasientene blir imidlertid ikke borte – de blir overført til kommunene som hverken har faglige eller økonomiske ressurser til et slikt ansvar. Sykehuset Innlandet må kutte i driften for å få råd til å opprettholde både de eksisterende sykehus og hovedsykehuset. Vi ser allerede nå at disse kuttene rammer pasientbehandlingen. Kvalitet og kvantitet går ned – noe som SI selv innrømmer.


Med dette oppropet mener vi at det riktige vil være å bygge fremtidens sykehusstruktur på nåværende sykehus, inkludert oppgradering av Elverum-Hamar.


Vi mener det er bærekraftig økonomisk, og man unngår lengre reiseavstander til nærmeste akuttsykehus. Sentralisering framstår som både fordyrende og helt unødvendig. Det vil dessuten medføre lengre transportavstander både for ansatte og pasienter, og er dermed heller ikke en god løsning for miljøet.


Samlokalisering av somatikk og psykiatri, med oppbrudd avgodt etablerte fagmiljøer, er et grep som vil sette behandlingstilbudet til psykisk syke kraftig tilbake og forsterke belastningen på en allerede underfinansiert kommunehelsetjeneste innenfor tjenesteområdet psykisk helse.

INITIATIVTAKERE:

Bjørn Sigurd Svingen - Gjøvik, leder LO Vestoppland
Kari Koll - Eina, leder Fagforbundet Reinsvoll Sykehus

Johannes Christian Wahl Gran - Lillehammer, fylkestingsrepresentant MDG
Grete Antona Nilsen - Østre Toten, kommunerepresentant for MDG
Hans Olav Lahlum - Gjøvik, kommunestyrerepresentant SV
Anna Sultana Douvlos - Gjøvik, kommunestyrerepresentant SV
Mizanur Rahaman - Lillehammer, kommunestyrerepresentant SV
Finn Olav Rolijordet - Gjøvik, kommunestyrerepresentant Rødt
Svein Ørsnes - Hamar, kommunestyrerepresentant Rødt
Maria Aksberg - Gjøvik, fylkestingsrepresentant Rødt
Ronny Bekken Larsen - Folldal, fylkestingsrepresentant Rødt
Helsepartiet Innlandet
Ole Evensen - Gjøvik, Solås Venner
Oda Hammerstad Solheim - Gjøvik, hovedtillitsvalgt overlegene i divisjon psykisk helsevern
Svenn Arne Lie - Tretten, statsviter og forfatter
Brit Lien, Elverum - pensjonert sykepleier
Morten Lønstad - Gjøvik, pensjonist
Einar William Wiklund - Raufoss, pensjonist
Jørund Hassel - Lillehammer, pensjonist